4712 kostel Církve československé husitské

československá husitská
na SV konci vsi

Díry v pravé straně střechy lodi jsou opraveny, v levé straně střechy lodi jsou provizorně zakryty. Přístavek vzadu je prakticky bez krytiny. Ve stěnách jsou úzké praskliny. Okna jsou rozbitá a zabedněná. Zavřený, uvnitř je poškozen strop. Vysekány jsou křoviny kolem. - Kostel je jednoduchá obdélná moderní funkcionalistická stavba, s trojúhelníkovými štíty, odsazená nízkým soklem, lemována pilastry, krytá sedlovou střechou s pálenou krytinou a ukončená odsazeným obdélným závěrem. Nad vstupním průčelím se zdvíhá stylizovaná hranolová věž s pěti obdélnými okny a místem pro zavěšení zvonu. Na vrcholu věže je střecha krytá třístupňovým fundamentem čtvercového půdorysu, na kterém je posazen pravoslavný kříž. Podle plánu z roku 1939 měl být na střeše věže usazen původně husitský kalich s pravoslavným křížem; není známo, co stavitele přimělo nechat věž bez kalicha. - Stavbu vyprojektoval a postavil zkušený mistr stavebního podnikatelství v Keblicích pan Josef Mareš. Ručně kreslený plán kostela pochází z jeho dílny a je datovaný dnem 6.2.1939. Stavba kostela probíhala v letech 1939 - 1940. Od roku 1941 kostel již sloužil svému účelu. Kostel sloužil k bohoslužbám až od roku 1983, poté přestal být využíván a postupně značně zchátral. V současnosti je kostel pro veřejnost uzavřen. - Celková vnější délka kostela je 14,325 m. Věž kostela je s vnějším půdorysem 2,950 x 2,615 m, loď kostela s vnějším půdorysem 9,850 x 6,066 m, celková výška lodi se střechou činní 8,500 m, výška zdiva bez krovů je 5,316 m a sakristie má rozměry 1,860 x 2,700 m. Celková vnitřní délka kostela dosahuje 13,306 m. Vstupní podvěžní prostor má výšku 2,538 m a rozměry 1,958 x 2,491 m, loď kostela má výšku 4,624 m, vnitřní prostory mají rozměry 8,865 x 5,391 m, sakristie má výšku 2,664 m a vnitřní prostor má rozměry 1,506 x 2,054 m. Kostel měl původně dva vchody. Hlavní vstup v průčelí vymezený rovnou markýzou a boční pravý vchod vedoucí do sakristie. Nad portálem kostela jsou dnes dva nápisy, které se vzájemně kryjí. Původní červený nápis zněl: PRAVDA VÍTĚZÍ. A nový černý nápis překrývající původní červený nápis zní: MILUJ PRAVDU. Uvnitř sboru je obřadní prostor s presbytářem. Kostel měl i tehdy moderní vytápění s vlastním komínem. - Pan Václav Šnajdr, kronikář obce, vyprávěl panu Oldřichu Sotnerovi, že si ke konci 2. světové války hrál jednou odpoledne s dalšími dětmi kolem husitského kostela. Odněkud se tehdy při náletu na Ústí nad Labem vynořilo hloubkové letadlo a vystřelilo na kostel dvě rány. Děti strachem padly k zemi a čekaly, až letadlo odletí. O pravdivosti vyprávění se mohl v sobotu dne 8.8.2020 přesvědčit na vlastní oči právě pan Oldřich Sotner, protože tehdy ke kostelu s plošinou přijel pan Stanislav Novák z Lukavce, aby za účasti tamní duchovní Lenky Zítkové překontrolovali stav zvonu a kostelní věže. Při té příležitosti s plošinou zajeli i k místům, kam měly podle vyprávění pana Šnajdra dopadnout střely a skutečně je zde našli. - Pozemek s kostelem patří Církvi československé husitské.

Zdroj: Martin Brůža, Lenka Zítková