← kaple Panny Marie (nazývaná Helzelova) (Chotovice) křížová cesta (Chotoviny) →
4679 kaple Nejsvětější Trojice

hřbitovní kaple
(13. století), 15. století
na hřbitově, na vrchu Chotuc

se sanktusníkem

Střecha je mírně poškozená. Ve zdivu jsou místy praskliny. Fasáda je opravená. Okna jsou zabedněná, vstup je zazděn. Uvnitř je kaple zpustošená. Triumfální oblouk je podepřen dřevěným bedněním. Strop je bez omítky. Přístavek vzadu je zbořen. - Vrch Chotuc s kaplí byl poutním místem, poutě se zde konaly ještě v první polovině 20. století. - Nejstarší součástí kaple je zvon. V průměru má tento zvon 37 cm, odborníci podle typu písma určili jeho vznik do let 1380 - 1420. Stáří kaple dokládá rovněž pozdně gotický portál, který byl později zazděn. Je umístěn v jižní stěně kaple. Dále je na některých místech pod vrchní omítkou patrná starší červená gotická omítka. Stavba byla provedena hlavně z opukového kamene v rozsahu chrámové lodi, presbytáře a sakristie. Zdi mají tloušťku okolo 1 m. Vnější rozměry lodě činí 9 x 9 m (vnitřní rozměry 6,7 x 6,7 m), presbytář má tyto vnější rozměry: hloubku 5,63 m a šířku 7,25 m. - Původní kaple Nejsvětější Trojice byla na kopci Chotuc postavena ve 13. století, patří proto mezi nejstarší stavby v okolí Křince. Dnešní kaple byla postavena okolo roku 1500, v roce 1679 byla obnovena Pavlem, hrabětem z Morzina. Později byl obnoven oltář, patrně na památku jeho nejmladšího syna Pavla Tomáše, hraběte z Morzina, který zemřel 17.1.1697 na následky válečného zranění. Kaple byla přestavěna v barokním slohu, gotické prvky byly odstraněny nebo potlačeny. Původní pozdně gotický portál nevyhovoval, byl proto zazděn a jižní stěna opatřena novým prostranným vchodem. Zárubně stejného rozměru byly zazděny i do severní stěny. Dnes jsou zaplněny zdivem, a proto nelze s určitostí říci, zda se i v tomto místě nacházel druhý vchod. Při obnově kaple byl patrně vybudován i dřevěný kůr, umístěný v západní části lodě. V této době byly rovněž přizděny sakristie a předsíň u západního vchodu. - V noci z 22. na 23.7.1888 kaple vyhořela po zapálení bleskem, do roka byla znovu opravena. Budovu slavnostně znovu posvětil dne 3.11.1889 P. Jan Čuban, biskupský vikář a farář ve Mcelích. Nový oltářní obraz s vyobrazením Nejsvětější Trojice namaloval v roce 1890, podle trhového barvotisku, student pražské malířské akademie, křinecký rodák, pan František Truksa. Obraz byl dodatečně posvěcen dne 8.11.1891. V roce 1928 byla křineckým velkostatkem (patron kaple) provedena další oprava. V měsících září a říjnu 1956 byla střecha kaple pokryta novým šindelem. Státní příspěvek na tuto opravu činil 20.000,- Kčs, zbývající obnos opatřil u křineckých osadníků pan děkan P. František Pražák. Roku 1973 byla kaple zařazena jako druhá největší akce plánu obnovy památek v nymburském okrese, včetně opravy hřbitova. Byl zpracován projekt, zajištěny finance, stanoveno další využití kaple (jako depozitář barokních plastik z počátku 18. století z okolí), zajištěny atypické trámy pro střešní konstrukci a dopraveny na vrchol kopce. Na základě pochybeného úsudku jednoho z vlivných funkcionářů ONV v Nymburku, že oprava kaple se finančně nevyplatí, ale nakonec z akce sešlo. Trámy byly odvezeny do skanzenu v Přerově nad Labem a rozřezány, kaple na Chotuci pak byla vyškrtnuta ze seznamu státem chráněných památek a ponechána svému osudu. Posléze se zlomil hlavní nosný trám a věžička se naklonila směrem k západu. Dolů spadl hromosvod, čímž se odlehčilo zborcené konstrukci střechy, ale zvýšilo se nebezpečí dalšího možného zásahu bleskem. Prolomil se hřeben střechy, pukla severní zeď kaple a v horní části se začala silně vyklánět. Dovnitř zatékalo a houba s hnilobou zlikvidovaly strop v hlavní části kaple. Zřítil se strop v lodi, ve škvíře u hřebene střechy byla vidět obloha. V 80. letech 20. století se zdálo, že se střecha také zřítí. - Po roce 1989 se změnila společenská situace. Proto mohla být v květnu 1997 zahájena rekonstrukce kaple. Stavební povolení bylo vydáno stavebním oddělením Obecního úřadu v Rožďalovicích dne 27.4.1997. Stavbu prováděla firma NOVA s r.o. obnova památek Kralupy nad Vltavou. Zdi byly provrtány a zpevněny ocelovými tyčemi, navrtány otvory a zabetonovány železné trubky pro injektáž zdiva. Horní vrstva zdiva byla nahrazena betonovým věncem, který celou stavbu svázal. Byla zpevněna i vykloněná část severní stěny. Ve střešní konstrukci byly poškozené části nahrazeny novými trámy. Hranolová věžička byla znovu vyrobena podle posledního konstrukčního provedení. V další etapě byly obnoveny vnější omítky. Vnitřek stavby byl ponechán bez úprav až na novou hrubou konstrukci stropu v lodi, do rozhodnutí o dalším využití stavby. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek s kaplí patří církvi.

Zdroj: Leopold Nejdl: Křinecké památky