← kostel sv. Martina (Polná na Šumavě) kaple sv. Anny (Polom) →
4620 kostel sv. Kunhuty

ve vsi

V rekonstrukci; má novou střechu, zatím chybí sanktusník. Opraveny koruna zdiva a poškozené zdivo na levé straně. Fasáda je zničená. S výjimkou horní části průčelí má nová okna. Zavřený, uvnitř neopravený. Nově je opravena téměř celá ohradní zeď kolem kostela; zbývá opravit několik metrů zdi vlevo od zvonice a na asi 5m dlouhém úseku za kostelem chybějí krycí pískovcové desky. - Kostel i okolní hřbitov počátkem roku 2008 od církve odkoupil pardubický památkář František Václavík, aby je zachránil před zničením. Pozemek s kostelem patří spolku "Polom", které František Václavík založil. Kostel má po opravě sloužit kulturním a společenským účelům. V roce 2022 půjde na opravu ohradní zdi kostela a střechy zvonice 80.000,- Kč z dotačních programů Pardubického kraje.

Některé fotografie doplněny, děkuji.