← kaplička (Bořislav) márnice (Bořislav) →
4530 kostel sv. Kateřiny

ve vsi

V rekonstrukci; opravuje se přední část střechy lodi na obou stranách věže. Ve zbytku střechy lodi jsou menší díry, sanktusníku chybí zakončení. Krovy jsou zčásti uhnilé a napadené dřevomorkou. Přístavek po levé straně má novou střechu. Omítka je zčásti poškozená. Kostel je uzavřen (od listopadu 2017 se zde nekonají bohoslužby, kvůli dřevomorce hrozí, že se propadne kruchta s varhanami). - Kostel je barokní jednolodní stavba s trojbokým závěrem a hranolovou věží nadstavenou štítové stěně, s níž je spojena volutovými křídly. Ve štítové stěně je mělký střední rizalit vymezený plochými pilastry, které se opakují i na nároží. V ose se nachází vstup se segmentovým frontonem. V bočních polích jsou niky s volnými plastikami svaté Barbory a svaté Kateřiny. Věž je kryta přilbou s polygonální zvoničkou. Boční fasády jsou lemovány lizénovými rámy. Okna jsou segmentová se štukovým ostěním. Pozdější opěrné pilíře šikmo zabíhají do stavby. Uvnitř je kostel zaklenut valenou klenbou s lunetami. - Kostel byl postaven na místě původního svatostánku, připomínaného roku 1352. Stavba byla zahájena roku 1713, k vysvěcení došlo zřejmě v roce 1717 (Vít Honys uvádí, že se kostel stavěl v letech 1717 - 1721). Jeho architektem byl claryovský stavitel Christian Lagler, starší teplického zednického cechu a vůdčí osobnost teplického baroka. Zároveň se stavbou kostela byl rozšířen i hřbitov umístěný v jeho areálu a obehnán zdí. V roce 1820 byl kostel opraven. Dostal novou střechu a byly proraženy nové dveře do sakristie. K další opravě došlo v roce 1839. Roku 1927 byla na faru a do kostela zavedena elektřina. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2024 půjde na opravu báně věže kostela 760.000,- Kč z dotačních programů Ústeckého kraje.

Zdroj: Martin Šístek, cs.wikipedia.org