← hrobka rodiny Brassovy (Dolní Podluží) evangelický kostel (Dolní Poustevna) →
4436 kostel sv. Kateřiny

na Z konci vsi

velký

V rekonstrukci; opravena statika. Opravují se krovy a interiér, místy potřebuje dozdít korunní římsa. Věž má novou měděnou střechu, má nakloněné zakončení. Omítka je mírně poškozena. Uvnitř je uloženo rozebrané lešení. – Postaven v polovině 16. století, v letech 1720 – 1734 prošel stavebními úpravami. Vysvěcen v červnu 1734. Věž byla dostavována postupně; dle písemného pramene lze datovat dostavbu věže do roku 1751. V roce 1838 byly dokončeny schodišťové přístavby. V roce 1867 vyhořela věž, která byla obnovena až v letech 1882 – 1883. Mše svaté se zde konaly nepřetržitě od roku 1743 do 3. 3. 1998. V letech 1990 – 2005 byl kostel šestkrát vykraden a hodně poničen. Pro staticky nevyhovující havarijní stav stropu hlavní lodě byl kostel v roce 1998 pro veřejnost uzavřen. Po postupných opravách věžních prostor zde byla provizorně umístěna kaple. Mše svaté se zde konají na svátek sv. Kateřiny 25. listopadu v 17:00 hodin. - Pozemek s kostelem patří církvi; ve vsi Dolní Podluží vznikl spolek "Sdružení na záchranu kostela svaté Kateřiny v Dolním Podluží", který si kostel od církve dlouhodobě zapůjčil s cílem jej opravit.