← kaple Nejsvětější Trojice (Kamenický Šenov) kaplička Anděla strážce (Kamenický Šenov) →
4323 kaple sv. Vavřince

V od města

Má novou šindelovou střechu. Ze tří stran je jen nahrubo ohozená. Zavřená, zařízená. - Barokní kaple původně stála na rozcestí na Polevsko a Kytlice (dříve Falknov), kde byla od roku 1530 sklářská huť. - Na fotografii z roku 1958 je vidět zazděný segmentový světlík nad pravoúhlým portálem, v jehož levém horním rohu byl vytesán letopočet 1663. - Až do počátku 18. století chodili kolem kaple faunovští obyvatelé na mši do šenovského kostela sv. Jana Křtitele. Bohužel vnímání historických souvislostí bylo cizí převážné většině zastupitelů města Kamenického Šenova pod vedením pana starosty Oty Raitera, kteří v roce 2005 odhlasovali kontroverzní výstavbu předimenzovaného parkoviště před Panskou skálou. Památkově chráněná kaple tak překážela v plánovaném vjezdu na parkoviště. Ústav dějin umění při Akademii věd České republiky nepovolil přemístění, přesto Ministerstvo kultury povolilo transfer kaple o 80 metrů blíže k Panské skále, ovšem za podmínek stanovených NPÚ v Ústí nad Labem. Podmínkou NPÚ bylo, že kaple bude přemístěna v celku. Pověřená obec Nový Bor v úředním rozhodnutí nerespektovala podmínky transferu NPÚ a nakonec povolila Městu Kamenický Šenov rozebrání a opětovné složení kaple. Výsledkem v roce 2006 bylo poškození kulturní památky, která se objemově ve zdivu zvýšila o 40 cm a naopak v krovu snížila. Původní historický trámový krov byl nahrazen novým prkenným (?), letopočet 1663 pravděpodobného vzniku sakrální památky, v pískovcovém ostění dveří, byl zničen a vnější omítky neodpovídají vůbec původnímu stavu. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí patří městu Kamenický Šenov.

Zdroj: MgA. Václav Frömmel, Občanské sdružení „Na Výsluní“