kaple (Jablunkov) →
3703 bývalý kostel Narození Panny Marie

původně románský, prvně připomínán mezi léty 1279 - 1290
ve městě

velký, s věží

Věž a průčelí jsou opraveny, věž má nad vyhlídkovou terasou novou stříšku. Loď má novou střechu. Omítka je zčásti poškozená (jsou vidět zazděná původní okna). Okna jsou provizorně zakrytá. - Středověkou stavbu tvořila obdélná loď o rozměrech 25,4 x 16,4 m a pravděpodobně protáhlý pravoúhlý presbytář. Ke styku presbytáře a lodě přiléhala věž. Při barokní přestavbě bylo nově vyřešeno západní průčelí se vtaženou, osově umístěnou hranolovou věží, s dvěma bloky s točitými schodišti po stranách. Původní okna byla zazděna a nahrazena novými; původní vstup v ose jižní stěny byl přemístěn do západní stěny. - Nejstarší v místě stojící románský kostel sv. Kříže byl poprvé písemně zmíněn v listině pražského biskupa Tobiáše z Bechyně z let 1279 - 1290. Kostel byl poškozen za husitských válek, následně byl opraven a dne 8.9.1457 nově vysvěcen; při té příležitosti bylo změněno zasvěcení z původního sv. Kříže na Narození Panny Marie (tento svátek se slavil právě v den vysvěcení kostela). V roce 1758 nebo 1759 zasáhl stavbu blesk a při následném požáru shořel krov, strop a varhany. V letech 1771 - 1775 byl kostel barokně přestavěn architektem Filipem Hegerem; původní dispozice byla zachována pouze částečně, stavba byla doplněna o nové hlavní průčelí. V letech 1781 - 1783 byla postavena nová věž a roku 1785 dokončeny práce na kostele. Někdejší farní kostel města Jablonné v Podještědí byl v roce 1786 v rámci josefinských reforem zrušen a dne 11.5.1788 vyhořel při požáru města. Obnoven už nebyl a až do roku 1863 byl nevyužitou ruinou. V lednu 1863 koupilo zříceninu jablonské právovárečné měšťanstvo a přestavělo ji na pivovar, který fungoval až do roku 1932. V letech 1945 - 1973 sloužil objekt jako škola, posléze jako sklady. V roce 2002 dostala budova novou střechu a věž byla upravena na rozhlednu. - Pozemek s kostelem patří městu Jablonné v Podještědí; město ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Archa 13 plánuje opravu kostela. Přízemí se má proměnit v pietní místo a patro v muzejní expozici zaměřenou na nejstarší archeologické nálezy o okolí a další část má sloužit pro aktuální výstavy. V první fázi bude zahájena oprava fasády, budou odstraněny novodobé dozdívky a doplněny okenní výplně. Poté mají následovat interiérové úpravy související se zřízením muzea. V roce 2024 půjde na opravu bývalého kostela 6.000.000,- Kč z rozpočtu města Jablonné v Podještědí.

Zdroj: Martin Čechura - Zničené kostely Čech