← kostel sv. Václava (Smrkovec) evangelický kostel (Smržovka) →
3442 kostel sv. Michala

(starší), 14.12.1767 (základní kámen) - 30.9.1781 (vysvěcení)
v JZ části města, v Kostelní ulici

velký

Mimo věž a sanktusník má novou střechu. Zdivo místy potřebuje opravit nátěr. - Stavba s barokně charakteristickými zvlněnými stěnami je ukončena čtvercovým presbytářem a půlkruhovou apsidou. Západní průčelí chrámu spoluvytváří hranolovitá věž, krytá cibulovitou bání. - Kostel proslul též počtem celkem pěti oltářů, když hlavní oltář Archanděla Michaela provázel po stranách ještě oltář Nejsvětějšího srdce Páně a oltář Neposkvrněného početí Panny Marie. Uvnitř lodi se nacházejí postranní kaple. Tam byly umístěny oltáře sv. Josefa a sv. Jana Nepomuckého. Kazatelna byla situována po levé straně vítězného oblouku. - Kostel byl postaven v letech 1766 - 1781 v blízkosti staršího menšího dřevěného kostela, který byl postaven na konci třicetileté války. Základní kámen ke stavbě byl údajně položen dne 14.12.1767, nicméně v aktuální literatuře bývá uváděn začátek stavby již o rok dříve, což ovšem není v rozporu, protože pokládání základního kamene byla slavnostní ceremonie, která nemusela souviset s technickým začátkem prací. Stavbu kostela inicioval čtvrtý Desfourský majitel Smržovky, Karel Josef Vojtěch Desfours. Vycházela z původního návrhu pražského barokního architekta Antonína Schmidta (Johann Anton Schmidt), který byl ovlivněn Dienzenhoferovým kostelem sv. Jana na Skalce v Praze. Práce na stavbě pokračovaly velmi pomalu, možná za to mohla válkami oslabená finanční situace hraběte. K dokončení stavby došlo až za vlády patronova syna Františka Antonína Desfours v roce 1781. V průběhu stavby došlo k částečnému zredukování dispozice a kostel byl dokončen jiným stavitelem. Do nového kostela byla přestěhována část mobiliáře původního dřevěného kostela. Slavnostní vysvěcení nového kostela proběhlo dne 30.9.1781. Dne 17.4.1967 kostel vyhořel. Oheň pronikl věží a zničil všechny střechy, vážně poškodil klenby, ze kterých se v interiéru zřítily křišťálové lustry a ve věži roztavil zvon ze 17. století. Vážně byla poškozena veškerá štukatérská výzdoba, opadaly římsy, popraskalo zdivo. Mobiliář kostela byl částečně zachráněn, např. hlavní obraz na oltáři či varhany. V letech 1969 - 1971 došlo ke statickému zabezpečení kostela a obnově krovu a střechy lodi. V roce 1976 byla obnovena báň věže, do níž byl slavnostně, ale bez větší publicity, zavěšen zvon pocházející z roku 1663 darovaný litoměřickou konzistoří. Poté byly obnovovací práce až do revoluce v roce 1989 zastaveny. V letech 1991 - 1998 byl opraven vnější plášť kostela - střechy a fasáda. V letech 1999 - 2015 následovala oprava interiéru a mobiliáře kostela. - Pozemek s kostelem patří církvi.