← bývalý kostel sv. Vavřince (Broumov) kostel sv. Anny (Broumov) →
2993 kostel sv. Ducha

špitální kostel
obnoven 1450, přestavěn 1689
v ulici U Dolní brány

V rekonstrukci; mimo přístavek vzadu má má novou střechu, sanktusník měděnou. Přístavek vzadu má střechu z orezlého plechu. Průčelí a levá stěna mají novou fasádu, zbytek lodi má omítku silně poškozenou. - Kostel stojící pod Dolní bránou na předměstí "Niedersand" byl součástí vrchnostenského špitálu, který založil klášter v rámci péče o nemocné, přestárlé a zchudlé měšťany a ostatní poddané v Broumově. Špitál je v nejstarších pramenech zmiňován již ve 14. století. V červnu 1421 bylo město po tři dny obléháno husitskými vojsky, která zcela vypálila broumovské předměstí. Zkáze tak neunikl ani kostel sv. Ducha. Obnoven byl po roce 1450, v roce 1689 ho nechal opat Sartorius přestavět z kamene. V 60. letech 20. století byl kostel propůjčen k užívání pravoslavné církvi, která zde upravila chrámový prostor podle svých liturgických pravidel. Značně zchátralá stavba byla později znovu vrácena katolické církvi a celý objekt nyní prochází celkovými opravami. - Pozemek s kostelem patří církvi (Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově).