2272 kaple sv. Vojtěcha s hrobkou rodiny Kleinů

v SZ části vsi

kamenná, neomítaná, s kopulí

V rekonstrukci; mimo kopuli má novou měděnou střechu. Horní terasa kolem kopule má opravenou kamennou balustrádu. Opravená je dolní terasa kolem stavby (chybí kamenná balustráda) a přístupová schodiště do kaple a do krypty. Uvnitř jsou zčásti opraveny omítky v dolní části interiéru, v kopuli jsou omítky poškozeny. Prázdná. Kolem je nově uděláno odvodnění. Vykáceny jsou stromy v okolním parku. - Samostatně stojící centrální architektura čtvercového půdorysu, kopule s lucernou jsou kryté měděným plechem. Stavba sestává ze dvou samostatných částí: krypty čtvercového založení, zvětší části zapuštěné do země a ukončené plató s dnes chybějící balustrádou, a kaple výrazně menšího půdorysu, která vyrůstá v ose terasy, je členěna architektonickými prvky korintského řádu a završená ochozem s balustrádou a tamburem s kopulí a lucernou. Jádro stavby tvoří cihelný skelet obložený žulou a v horní části precisně opracovanými pískovcovými deskami. Vstup do krypty ze zadní strany mauzolea širokým schodištěm. Interiér je členěný na centrální prostor a zákoutí s vyzděnými sokly na rakve. Uprostřed stála socha anděla smrti v životní velikosti zhotovená ze světlého cararského mramoru, dnes povalená a rozbitá. Při vloupání do krypty v roce 1956 byly rozházeny rakve. Vstup do kaple je z čelní strany mauzolea, přes schodiště a terasu nad kryptou. Střešní konstrukci tvoří šestnáct směrem nahoru se zužujících patrně litinových ramenátů, původně spojených bedněním, na které je nanesena vrstva štuky - podklad pro nástropní malbu. - V kryptě pod kaplí byly uloženy ostatky celkem 12 členů rodiny Kleinů; tyto ostatky byly v roce 2002 přemístěny do hrobky na sobotínském hřbitově. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí patří obci Sobotín; v roce 2024 půjde na opravu vitráží mauzolea 566.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR a Olomouckého kraje. Obec Sobotín plánuje zřídit v mauzoleu kleinovskou expozici.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz