← kaple (Klepáčov) kaple (Kletné) →
2269 kostel sv. Jana Nepomuckého

Opravené (známka 100) dřevěné kostely

se sanktusníkem

Celý má novou šindelovou střechu. - Dřevěný kostel byl postaven na návrh rychtáře Antonína Langera v roce 1783. Dřevo na stavbu kostela dodal Velehradský klášter, který byl vlastníkem vízmberského panství (bývalý název Loučné nad Desnou) a kam náležela i osada Klepáčov. Dělníky zase dodala obec samotná a tak nic nebránilo tomu, aby stavba kostela začala. - Roubená stavba se vstupním portálem a šindelovou valbovou střechou dokládá dřevěnou architekturu 17. století. Kamenný kříž připomíná počátky tohoto kostela, stojícího na až metr vysoké zídce. Dominantu tvoří barokní oplechovaný sanktusník. Presbytář je zakončen trojboce, zevnitř je presbytář obedněn, další stěny jsou omítnuty vápennou maltou. Plochý strop je prkenný, spáry jsou překryty dřevěnými lištami. Zděná příčka odděluje od prostoru kaple vstupní předsíň, ze které vede vchod do sakristie a také odtud vedou schody na kruchtu. Nosné trámy kruchty jsou vroubeny do bočních stěn kaple a její plocha nad síní a částí prostoru samotné kaple zabírá téměř polovinu půdorysného rozměru celé stavby. - Po vyhnání původních německy hovořících obyvatel vsi kostel silně zchátral. Vybavení interiéru bylo zničeno a rozkradeno za komunistického režimu ve 20.století. Značně poškozený kostel byl zakoupen Českou pojišťovnou, a.s. a ve spolupráci s Okresním vlastivědným muzeem v Šumperku bylo přistoupeno v roce 1993 k jeho postupné rekonstrukci. Ta byla dokončena v roce 1997 a dne 4.10.1997 byl kostel znovu slavnostně vysvěcen a navrácen církevním účelům. Dne 16.5.1998 byl slavnostně posvěcen zvon, který za 3.350 marek zakoupili bývalí němečtí farníci. - Pozemek s kostelem je v soukromém vlastnictví (Josef Sedlačík z Prahy).