← kaplička (Rudoltice) kaple (Rudoltovice) →

Opravené (známka 95) dřevěné zvoničky

zvonička

středně velká

Má novou střechu. - Zvonička byla postavena v roce 1921 jako památník padlých z 1. světové války. Pozemek pro její stavbu poskytl zdarma Franz Müller, sedlák z Rudoltic č.p. 10. Dřevo věnoval obecní úřad a na zvon se složili místní farníci. Slavnostní posvěcení zvoničky provedl sobotínský farář Theophil Goldmann dne 2.9.1923. Dne 2.2.1942 byl zvon zrekvírován pro vojenské účely, po roce 1945 byl používán zvon z kaple v Klepáčově. V říjnu 2010 zahájili tehdejší majitelé zvoničky Kamila a Dušan Juříkovi opravu zvoničky, během které bylo zjištěno, že je neopravitelná a hrozí její zřícení. V roce 2011 proto majitelé nechali na vlastní náklady postavit na původním místě repliku zvoničky. - Pozemek se zvoničkou je v soukromém vlastnictví (Jana a Roman Pavelkovi z Rudoltic).