kostel sv. Jana Nepomuckého (Vitěšovice) →
21741 kaple sv. Jana Nepomuckého

(starší), 1824
70. léta 20. století
ve vsi

Původ kaple sahá nejspíše někam do konce 18. století. Dle zápisu ve Farní knize Vitějovické postavila obec v roce 1824 na místě stržené kaple sv. Jana Nepomuckého novou větší kapli. Další zápis v kronice se váže k roku 1929 kdy byla kaple ve zchátralém stavu, a proto kaple opravena. Zednickou práci vykonal F. Miller, zedník a domkář ve Vitějovicích, truhlářské práce provedl V. Pech, mistr truhlářský a kostelník ve Vitějovicích. Dle záznamu byly v kapli socha sv. Jana Nepomuckého a dvě malé sošky bez bližšího určení umístěné ve výklencích. Sochy opravil malíř Němec z Prahy, člen ateliéru pražského architekta Jaroslava Mayera, který se podílel rovněž na výmalbě místního kostela. Při opravě byla socha sv. Jana Nepomuckého zasklena, myšleno tím bylo patrně zasklení výklenku, vstupní dveře byly opatřeny pletivem a uzamčeny. Oprava kaple byla provedena na základě obecní sbírky. Kaple byla zbořena při stavbě nového mostu přes potok a napřimování silnice v 70. letech 20. století. Jako náhrada za zbořenou kapli byla cca 55 m východně od místa, kde původní kaple stála, postavena malá kaplička. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Správě a údržbě silnic Jihočeského kraje.