← kaple Panny Marie (Polička) židovská obřadní síň (Polička) →

Novostavby (známka 100) zděné kaple

v ulici Československé armády

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Čtyřboká kaple obdélného půdorysu z přelomu 18. - 19. století stála původně uprostřed křižovatky dnešních ulic Hegerova, Československé armády, Masarykovy a Husovy. - Kaple byla oboustranná, zasvěcená sv. Prokopu a sv. Janu Nepomuckému; zepředu byla kaple sv. Prokopa, zezadu sv. Jana Nepomuckého. Otevírala se vždy ta část, která měla vztah k příslušnému svátku. - Kaple byla zbořena v červenci 1952 při úpravách křižovatky. Na nátlak tehdejšího poličského děkana ThDr. Františka Hájka, který argumentoval skutečností, že kaple je jako orientační bod na všech speciálních mapách, byla v tomtéž roce (1952), o několik desítek metrů dál, na okraji městského parku, postavena kaple nová (původní kaple stála na souřadnicích 49.715067°N, 16.268603°E). - Současná kaple je jednoduchá, valeně sklenutá, téměř čtvercového půdorysu, dlouhá 2,8 m a široká 2,4 m; střecha je kryta eternitem. Malířský mistr Otakar Kukla její fasádu (dnes je zachována pouze na straně k silnici) vyzdobil podle přání pana děkana sgrafity s lidovými motivy připomínajícími jeho rodné Moravské Slovácko. - Kaple není orientována, oltář je otočen k jihu. Nyní je kaple pouze jednostranná, zasvěcená pouze sv. Janu Nepomuckému. - Původní oboustranná kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek s novou kaplí patří městu Polička.

Zdroj: Mgr. Radka Vostřelová, Městské muzeum a galerie Polička