← kaple (Nový Spálenec) kostel sv. Martina (Nový Svět) →

Zaniklé (známka 600) zděné fary

fara
JJV od kostela

Fara byla obdélná budova s valbovou střechou. - O demolici fary komunistické úřady usiloval několik let. Již dne 5.11.1965 vydal odbor výstavby Okresního národního výboru v Prachaticích příkaz ke zboření budovy fary adresovaný Kapitulní konzistoři v Českých Budějovicích. Důvodem měl být dezolátní stav budovy a provedení oprav by si vyžádalo značné finanční náklady, "což by bylo nehospodárné a odporovalo by veřejným zájmům". K demolici včetně provedení terénních úprav mělo dojít do 30.6.1966. I když tento demoliční příkaz nabyl dne 22.11.1965 právní moci, k demolici fary nedošlo. Následně dne 16.5.1967 navrhl odbor výstavby Okresního národního výboru v Prachaticích zařadit budovu fary v Novém Světě mezi objekty, jež měly být zlikvidovány v rámci demoliční akce plánované na rok 1967; ani k tomu nedošlo. Věc opětovně otevřel dopis Komunálních služeb v Sezimově Ústí, které dne 16.11.1972 požádaly odbor výstavby a územního plánování Okresního národního výboru v Prachaticích o povolení ke zboření budovy fary. Dostalo se jim odpovědi, že o demolici fary může žádat pouze její vlastník, tj. římskokatolická církev. Na věc nicméně zareagoval tajemník Místního národního výboru (MNV) v Borových Ladech Josef Tauš, který dostal odpověď na vědomí. Ve svém dopisu ze dne 12.1.1973 adresovaném odboru výstavby a územního plánování Okresního národního výboru v Prachaticích uvedl, že "budova fary je v takovém stavu, že její oprava, případně úprava, bych si vyžádaly takových nákladů, že budova za to nestojí. Šlo by prakticky o přestavbu asi 80 až 90% budovy. Její stav ohrožuje bezpečnost osob, které by případně do budovy vešly, hlavně dětí, které do budovy často chodí. Kromě stavu budovy, je tato i vzhledově špatná a celé prostředí hyzdí. V případě, že budova bude zbourána, dalo by se v tomto prostoru opravit místo pro zahradu, případně hřiště. MNV proto navrhuje, aby budova byla odborníky prohlédnuta a vydán příkaz k jejímu zbourání. Máme za to, že zbouráním budovy by církvi nevznikla žádná škoda, neboť budova ve stavu, v jakém je, nemá žádnou cenu. Nejedná se ani o objekt, který by byl památkové chráněný. Zbourání budovy získá prostor na vzhledu. Věříme, že odbor výstavby vezme návrh našeho MNV na vědomí a zařídí potřebné." - Dne 15.11.1974 informoval Václav Matějka, vedoucí odboru výstavby a územního plánování Okresního národního výboru v Prachaticích, svým dopisem Děkanský úřad ve Vimperku, že okresní noviny Hraničář kritizovaly v srpnu 1974 stav fary v Novém Světě, která je v majetku církve. Uvedl také, že podle sdělení Místního národního výboru (MNV) v Borových Ladech je stav budovy fary takový, že jakákoli úprava či rekonstrukce by byla z hlediska finančních nákladů neúnosná a že MNV navrhuje demolici budovy. Vyzval jej proto k urychlenému odstranění objektu s tím, že úřad má do 1.12.1974 podat zprávu o řešení likvidace fary. V reakci ze dne 29.11.1974 navrhl kancléř Kapitulní konzistoře v Českých Budějovicích odboru výstavby a územního plánování Okresního národního výboru v Prachaticích, aby byly kostel a fara v Novém Světě předány orgánům, které o ně projeví zájem s tím, že konzistoř nemá námitek proti demolici farní budovy. Na tento návrh reagoval vedoucí odboru výstavby a územního plánování Okresního národního výboru v Prachaticích Václav Matějka dopisem ze dne 23.1.1975 adresovaným Místnímu národnímu výboru v Borových Ladech. Uvádí zde, že je třeba vyvolat jednání za účelem převodu kostela a fary do správy MNV. Po převedení majetku s ním mělo být naloženo podle požadavků MNV; pokud by MNV požádal o demolici, vydal by odbor výstavby a územního plánování Okresního národního výboru v Prachaticích povolení k demolici. Pokud by při jednání nedošlo k převodu kostela a fary z vlastnictví církve do vlastnictví MNV, vydal by odbor výstavby a územního plánování Okresního národního výboru v Prachaticích na základě žádosti MNV příkaz k demolici dosavadnímu vlastníkovi. - Následovala jednání, na jejichž základě se dne 20.10.1975 stal novým vlastníkem budov fary a kostela MNV v Borových Ladech. Ten dne 23.4.1976 požádal odbor výstavby a územního plánování okresního národního výboru v Prachaticích o vydání demoličního výměru na faru s tím, že budovu fary zboří Stavební podnik Prachatice společně s kostelem ještě v roce 1976. Odbor výstavby a územního plánování okresního národního výboru v Prachaticích na základě tohoto podnětu vydal dne 31.8.1976 povolení ke zboření fary adresované MNV v Borových Ladech, zdůvodněné tím, že "objekt již řadu let neslouží k bydlení a není způsobilý k bydlení. V posledních letech byl užíván jako sklad". Bourací práce včetně následných úprav terénu měly být dokončeny do dne 30.4.1977; fara byla spolu s kostelem zbořena ještě v roce 1976. - Pozemek, na němž fara stála, je v soukromém vlastnictví (Antonín Nahodil z Nového Světa a Vladimír Nahodil z Nového Světa).

Zdroj: Státní okresní archiv Prachatice