← bývalý poutní kostel sv. Markéty (Dolní Lhota) zvonička (Dolní Lhota) →

asi v 70. letech 20. století
S od vsi, u cesty

Nyní stojí na místě kaple z kamenů vyzděná boží muka. - Podnětem k postavení původní kaple byla smrt šestadvacetileté Mariany Žáčkové, dcery Diviše Žáčka z č.p. 7 v Dolní Lhotě, která zemřela dne 27.7.1873. V období 1875 - 1880 pak zemřela nejen manželka pana Žáčka, ale ještě i další jeho čtyři děti. - Kaple byla postavena roku 1875 a v říjnu téhož roku zasílá farář Karel Lysý z Horní Lhoty žádost o její posvěcení na arcibiskupství. Dopis zněl následovně: „Nejdůstojnější knížecí arcibiskupské konzistoři! Níže psaný prosí o milostivé povolení posvěcení kapličky na pomezí Horno a Dolnolhotském od Diviše Žáčka č. 7 z Dolní Lhoty vystavené z příčiny této: 1. kaplička jest již dohotovená a k povzbuzení úcty a zvelebení Panny Marie příhodná pro věřící. 2. postaráno od nakladatele Diviše Žáčka přiloženou knížkou vkladní záložny Uh. Brodské č. II.432 o její správu a správu v budoucnosti pojištěným kapitálem 20 zl. odpadajícími úroky. V Horní Lhotě dne 30.10.1875, Karel Lysý, Administrátor.“ - Kaple byla obdélná stavba o rozměrech 3,5 x 5 m se sedlovou střechou. Vstup od tehdejší silnice na Zádveřice byl po několika schůdcích. Vnitřní vybavení bylo prosté, v čele se svatým obrázkem a kamenným stolem, na němž vždy byly květiny. - V 50. letech 20. století začala kaple chátrat a když koncem 60. let 20. století do vedle stojícího stromu udeřil blesk a zlomil jej, došlo k poškození střechy. Do kaple začalo zatékat a voda začala poškozovat obvodové zdivo. Ještě v 70. letech 20. století stálo poškozené zdivo kaple, které bylo následně zbořeno. - V roce 1990 byla na místě zbořené kaple postavena boží muka; jde o z kamenů vyzděný sloup se stříškou, na níž je osazen kříž a pod níž je soška světce. Na stavbě se podíleli farníci ze vsi. Bylo také upraveno okolí a osazeny lavičky. Dne 2.6.1990 byla boží muka posvěcena biskupem Janem Graubnerem. - Místo slouží především ke květnovým modlitbám Svatého růžence a k odpočinku při procházkách v okolí. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Dolní Lhota.

Zdroj: Petr Novák, Dolní Lhota