kostel sv. Jana Křtitele (Knížecí Pláně) →

Zaniklé (známka 600) zděné fary

fara
V od kostela

V letech 1955 - 1956 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice všech nemovitostí v tzv. zakázaném pásmu, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranice s Bavorskem a Rakouskem. Zbořením fary byl v rámci této akce pověřen národní podnik Zemstav Praha. Pro účely demolice byla fara označena jako objekt určený k demolici číslo 24/25. Stavbyvedoucí Zemstavu pan Rudolf Rašek faru dne 5.7.1956 zaměřil a pro účely demolice byl objem jejího zdiva spočítán na 226 krychlových metrů. Fara byla zbořena s pomocí dozeru č. 492 někdy mezi 5.7. a 20.7.1956. - Fara je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1837. - Pozemek, na němž fara stála, patří Správě Národního parku Šumava.

Zdroj: Státní okresní archiv Prachatice