← kostel sv. Markéty (Suchohrdly u Miroslavi) kaple (Suchohrdly u Znojma) →
21704 kaple sv. Urbana

se sanktusníkem

Kaple byla obdélná s trojboce zakončeným presbytářem, trojúhelníkovým štítem nad průčelím a sedlovou, vzadu zvalbenou střechou se sanktusníkem. Vchod v průčelí byl zakončen pravoúhle. - Kaple sloužila obyvatelům vsi do konce 20. let 20. století, kdy bylo rozhodnuto o stavbě kostela. Finanční prostředky na jeho zbudování poskytla vdova Kateřina Zapletalová. Pro kostel a hřbitov věnovala také své pozemky a její dům sloužil po její smrti jako fara. Výbor pro výstavbu kostela "Jednota sv. Václava" byl ustanoven roku 1927. Základní kámen kostela posvětil dne 27.5.1928 tršický děkan P. Ferdinand Alexa. V původní kapli sv. Urbana se poslední bohoslužba konala dne 10.2.1929. Poté byla kaple zbořena a kámen z jejího zdiva byl použit na stavbu podezdívky plotu kolem souběžně budovaného nového hřbitova. Inventář kaple byl přenesen do nového kostela. Kostel se podařilo postavit za 16 měsíců a dne 6.10.1929 jej vysvětil arcibiskup Leopold Prečan. Paní Zapletalová se vysvěcení kostela nedožila, zemřela dne 6.5.1929 ve věku 80 let a je pochována na hřbitově v Penčicích. Staré lavice v kostele, které pocházely ze zbořené kaple, byly roku 1983 nahrazeny novými. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1833. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Suchonice.