← kaple (Ústějov) hrobka rodiny Trlicovy (Ústí) →

v 50. letech 20. století
JZ od kostela

se sanktusníkem

Kaple byla obdélná s polokruhově zakončeným presbytářem, trojúhelníkovým štítem nad průčelím a sedlovou, vzadu zvalbenou střechou se sanktusníkem. Ve štítu nad průčelím byla dosti velká nika. Zdivo průčelí a bočních stěn bylo zdobeno pilastry. Vchod v průčelí byl uzavřen polokruhově. - V knize „Ústí - historie a současnost“ se o kapli píše následující: „Malá kaple s poměrně vysokou věžičkou u čp. 18 stávala od nepaměti blízko návsi, zvonívalo se v ní třikrát za den, zastavovali se u ní pocestní při původní cestě do Opatovic a dále k sv. Hostýnu, i formani, když jezdili do nedalekého Valáškova mlýna. - Na mapě z roku 1764 je již zaznamenána. - Ve 40. letech 20. století se uvažovalo o odstranění kaple kvůli připravovanému zbudování cesty do Malhotic podél Malhotského potoka. Po skončení 2. světové války se už o dokončení cesty neuvažovalo, nicméně i tak byla kaple v 50. letech 20. století bezdůvodně stržena i s kamennou podezdívkou. Kam se poděl sanktusník a zda obsahoval nějaké listinné doklady, se nepodařilo zjistit.“ - Kaple je zakreslena již na mapě 1. vojenského mapování z roku 1764. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Ústí.

Zdroj: Hana Vykopalová, Obecní úřad Ústí