← synagoga (Příbram) kaplička sv. Jana Nepomuckého (Přibyslav) →
21671 kaple sv. Floriána a Panny Marie

Novostavby (známka 100) zděné velké kaple

na návsi

Má novou střechu. - Původní zvonička byla postavena na návsi v roce 1741, ale na zvon odlitý v Brně čekala až do roku 1748. Důvodem mohl být buď nedostatek financí nebo dlouhá čekací doba na odlití zvonu. Zvon byl zrekvírován v době 1. světové války pro válené účely. Po skončení války byl nahrazen železným, který byl ale slabou náhražkou - poskytoval horší zvuk a kvůli korozi měl menší životnost. Nicméně přežil samotnou zvoničku, jež byla v roce 1941 pro špatný technický stav rozhodnutím obecní rady a příslušného brněnského úřadu zbořena. Po skončení 2. světové války byl železný zvon opět využit, když byl provizorně zavěšen mezi trámy pod lípami u pomníku padlých. Tam sloužil určitou dobu, než došlo k jeho poškození. V poválečném období se ve vsi objevil první pokus o postavení kaple, který však překazil komunistický puč v únoru 1948. K dalšímu, opět neúspěšnému, pokusu došlo v roce 1968. Nakonec byla nová kaple postavena v letech 1994 - 1999 podle projektu Ing. arch. Aleše Fialy z Brna cca 32 m VJV směrem od místa původní zvoničky (ta stála na souřadnicích 49.194718, 16.301641). - Základní kámen kaple byl posvěcen brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem dne 21.12.1992, vlastní stavba kaple začala v roce 1994. Posvěcení hotové kaple vykonal rovněž Vojtěch Cikrle dne 22.5.1999. - Délka lodi kaple je 18 m, šířka 9 m, výška stropu se pohybuje mezi 7 až 8,5 m. Dosud nerealizovaná věž má mít výšku 10 m, v ní bude zavěšen zvon o váze 1 q. - Půdorys kaple tvoří elipsa, k ní se přidružují elipsovité „buňky“ - na jihu zpovědní místnost, na severu předsíň a sakristie. - Pozemek s kaplí patří církvi.