← kaple sv. Vojtěcha a Václava (Ostrov u Stříbra) zvonička (Ostrovánky) →
21665 kostel sv. Jana Křtitele a sv. Václava

konec 17. století
v městysi

Jedná se o jednolodní kostel, kněžiště je ukončeno půlkruhově. Hranolová věž je přistavěna k jižní stěně lodi. - Základy presbytáře jsou románské a pocházejí z 12. století. První písemná zmínka o kostele pochází z roku 1255. - Současný kostel byl vybudován v raně barokním slohu na konci 17. století. V letech 1718 - 1719 byla loď prodloužena a vznikla tak kaple svaté Barbory, kterou zdobí fresky Jana Jiřího Etgense. Roku 1727 byla Františkem Benediktem Klíčníkem upravena a zvýšena věž. V roce 1803 byla postavena klasicistní předsíň a roku 1880 nová sakristie. Kostel byl poškozen na jaře 1945 při bojích v závěru 2. světové války; po skončení války byl opraven. - Ve věži se nacházejí tři zvony z let 1593 - 1601. - Pozemek s kostelem patří církvi.