← kaple (Bohuslavice nad Úpou) Gebauerova hrobka (Bohušov) →

Novostavby (známka 10) dřevěné zvoničky

zvonička
v JV části vsi

Původní zvonička byla zděná stavba čtvercového půdorysu se stanovou střechou, z níž vyrůstal dřevěný kůl se zvonem a stříškou. - Původní zvonička byla postavena u kamenné studny blízko železničního mostu asi v roce 1889, ze kdy pochází její zvon. Zvon byl v ohrožení v dubnu 1918, kdy rakousko-uherské vojsko rekvírovalo zvony pro vojenské účely. V noci před sbíráním kovů ale zvon ze zvoničky zmizel, ale jak se později zjistilo, schovali ho Jan Hrabina a Alois Častulík do kamenné studny, aby ho vojáci nenašli. Zvon byl ve studni ukrytý až do konce 1. světové války a po tu dobu se klekání ohlašovalo údery na vagonový nárazník. Zvonička poté sloužila svému účelu až do roku 1938, kdy byla pro špatný stav zbořena. Zvon byl uložen a v roce 1942 umístěn ve zvonici nově postavené kaple. Na konci 2. světové války ale musel být odevzdán k vojenským účelům. Byl sice po skončení války vrácen zpět, ale již značně poškozený. Aby mohl být znovu pověšen do zvonice kaple, musel jej opravit kovář František Goňa. Zvon však již neměl tak čistý zvuk jako dříve a věřící se rozhodli pořídit si do kaple zvon nový. Během roku 1948 se konaly sbírky na zakoupení nového zvonu, který si v roce 1950 občané nechali odlít u firmy Rudolfa Manouška v Brně. Původní zvon v kapli zůstal, ale nebyl používán. Znovu objeven v roce 2016 a vedení obce se rozhodlo nechat zvon zrestaurovat postavit pro něj novou zvoničku. Její podobu si vedení obce navrhlo samo, bez architekta. Nová zvonička byla postavena cca 200 m jihovýchodně od místa původní zvoničky. - Pozemek s novou zvoničkou patří obci Bohuslavice nad Vláří.

Zdroj: zlinsky.denik.cz, faslavicin.cz