kaple (Kokonín) →
21589 kaple Panny Marie Bolestné

Novostavby (známka 100) zděné kaple

J od Opočínku, u samoty Kokešov

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Kaple byla vybudována na paměť zjevení Panny Marie, které se zde událo v roce 1867. Toho roku u zdejšího pramene Lánského potoka nocovali tři slovenští dráteníci a jeden z nich, Juraj Hutary, zjevení spatřil. Okolní lesy patřily Karlu Chotkovi z Chotkova a ten nechal pramen upravit a postavit zde mariánský sloup. Ten byl později přemístěn do současného prostoru. Původní dřevěná kaple byla kolem mariánského sloupu vybudována na popud Karla Chotka (zemřel 1868) a jeho ženy Marie Sofie Berchtoldové z Uherčic v roce 1869. Místo se stalo poutním. - Po roce 1948 kaple pomalu chátrala. V roce 1995 byla zrekonstruována studánka, následně byla původní kaple zbořena a v letech 1996 - 1997 byla kolem mariánského sloupu postavena zcela nová zděná kaple. Financování zajistila nadace kulturních hodnot MO Pardubice VI. Nová kaple byla posvěcena dne 21.9.1997 hradeckým biskupem mons. Karlem Otčenáškem a od té doby slouží k občasným bohoslužbám. V jejím interiéru byla umístěna dvojice pamětních desek z kaple původní. - Pozemek s kaplí patří církvi.