← kaplička (Bernartice) kaple (Bohuslavice nad Úpou) →

Zaniklé (známka 600) dřevěné zvoničky

zvonička
československá husitská
ve vsi

Zvonička byla dřevěná, šestiúhelníkového půdorysu. - Na valné hromadě Církve československé v Bílé Třemešné dne 25.2.1923 bylo rozhodnuto ustavit zvonkový výbor pro stavbu zvoničky a pořízení zvonů a následně dne 13.3.1923 byla provedena sbírka. Za utržené peníze byly pořízeny dva zvony - větší vážící 80 kg a menší vážící 40 kg. Dodavatelem zvonů byla firma Bělohlávek z Hradce Králové. Cena obou zvonů byla 4.832 Kč a 25 haléřů. Zvoničku pak vystavěl bratr (= bratr Církve československé) stavitel František Krušina za 3.500,- Kč. Dne 22.4.1923 následovala slavnost odevzdání zvoničky s bohatým programem. Jeden zvon byl pojmenován "Jan Amos Komenský", druhý "Mistr Jan Hus". Pozemek v centru obce nedaleko katolického kostela) na kterém byla zvonička vybudována, byl obecní. Církev československá požádala obecní zastupitelstvo o jeho odprodej; i přes odpor tzv. pokrokářů a lidovců schválilo obecní zastupitelstvo dne 17.6.1926 prodej pozemku o výměře 268 metrů čtverečních za cenu 1 koruny za metr církvi. Po výstavbě husitského sboru (kostela) a jeho slavnostním otevření dne 5.6.1932 došlo v roce 1935 k sejmutí zvonů ze zvoničky a k jejich slavnostnímu přenesení do věže sboru. Dřevěná zvonička byla někdy poté rozebrána.

Zdroj: kniha: Bílá Třemešná - kapitoly z dějin obce mezi horou Zvičinou a pře