← kostel sv. Maří Magdalény (Stupná) křížová cesta (Stupná) →
21503 křížová cesta

Novostavby (známka 100) zděné kapličky

kaplička křížové cesty
S od vsi, v údolí potoka Zlatnice, J od silnice Borovnice - Horka u Staré Paky

V roce 1938 bylo zřízeno 14 zastavení křížové cesty u nové zděné kaple Panny Marie. - Kaple byla později poškozena, okna rozbita a zpustošen interiér. Betonová zastavení křížové cesty byla vandalsky poničena a rozlámána. - V roce 2010 se hasiči z Borovnice rozhodli areál obnovit a obnovit i každoroční pouti ke kapli (první se konala dne 20.6.2010). Ze 13 původních obrazů na zastaveních křížové cesty od Jana Rainmundy se dochovalo osm; ty v roce 2011 opravil pan Riedel z Nové Paky a také namaloval pět nových obrazů náhradou za pět zničených. Nových 14 betonových zastavení křížové cesty bylo postaveno podél staré poutní cesty, která vede od kaple mírně do kopce směrem k silnici Borovnice - Horka u Nové Paky (jinde, než stála zastavení původní křížové cesty). - Pozemek s kapličkami křížové cesty patří obci Vidochov.

Zdroj: Daniela Břoušková