starý židovský hřbitov (Chyše) →
21485 křížová cesta

Poškozené (známka 400) ostatní

kaplička křížové cesty
v ulici Na Špičáku, Z od kostela Povýšení sv. Kříže

devět kamenných kapliček

Křížovou cestu tvoří malé kamenné kapličky vedoucí od města ke kostelu Povýšení sv. Kříže. Dochováno je jich devět, z toho sedm směrem z města ke kapličce sv. Anny, další dvě pak před kostelem Povýšení sv. Kříže. Některé jsou poškozené, všechny jsou bez obrázků. - Křížová cesta se nachází ve východní části vsi při levé straně ulice Na Špičáku, která vede ke kostelu Povýšení svatého Kříže. Uprostřed cesty stojí barokní výklenková kaple svaté Anny z roku 1784. - Křížová cesta je tvořena žulovými sloupky v podobě božích muk. Jednotlivá zastavení mají podstavec nesoucí obdélnou, polokruhově završenou kapličku s výklenkem na přední straně. Ve výklencích bývaly původně umístěny olejové obrazy s vyobrazením jednotlivých zastavení křížové cesty. Obrazy v nikách zastavení postupem času sešly, výklenky byly poté zaskleny a obrazy nahrazeny reprodukcemi. Tisky rovněž rychle vybledly a byly opět odstraněny. - Po roce 1945 přestala být křížová cesta udržována a postupně chátrala. Během 2. poloviny 20. století byla část kamenných zastavení z důvodu výstavby rodinných domů odstraněna. - Pozemek s kapličkami křížové cesty patří městu Chyše.