← kaplička (Děčín) starokatolický kostel (Děčín) →
21402 kaplička Panny Marie Bolestné

Poškozené (známka 300) skalní kapličky

západněji položená z dvojice kapliček na Eccehomoweg

Bez dvířek, prázdná. - Kaplička vznikla patrně dříve než východněji položená kaplička na téže cestě, protože je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. Nelze vyloučit, že právě zde býval umístěn původní obraz Ecce homo, který byl později po zřízení výše položené kapličky přestěhován tam. - Lesní cestu na Kvádrberku (Stoličné hoře) nechal v roce 1865 upravit z větší části na své náklady městský rada a mistr řemenářský Josef Focke. Spolu s úpravami cesty a položením schodiště zadal Josef Focke děčínskému malíři Franzi Preissovi namalovat nový obraz do výklenku východněji položené kapličky u Eccehomoweg podle starého "Eccehomobild". Co přesně bylo motivem obrazu, není známo. - Po smrti Josefa Fockeho nechal do západněji položené kapličky pořídit nový obraz Panny Marie Bolestné krejčovský mistr a kostelník Franz Petran. Ke své patronaci se přihlásil i vysekáním monogramu FP na skálu vedle kapličky. Obraz byl z kapličky ukraden po vyhnání původních německy hovořících obyvatel z města po skončení 2. světové války. - Pozemek s kapličkou patří městu Děčín.

Zdroj: Natálie Belisová: Skalní výklenky a kaple v Českém Švýcarsku