kaplička Panny Marie Bolestné (Děčín) →

Poškozené (známka 300) skalní kapličky

východněji položená z dvojice kapliček na Eccehomoweg

Bez dvířek, prázdná. Chybí kaplice nad nikou pro obraz. - Lesní cestu na Kvádrberku (Stoličné hoře) nechal v roce 1865 upravit z větší části na své náklady městský rada a mistr řemenářský Josef Focke. Spolu s úpravami cesty a položením schodiště zadal Josef Focke děčínskému malíři Franzi Preissovi namalovat nový obraz do výklenku ve vrcholové části cesty podle starého "Eccehomobild". Co přesně bylo motivem obrazu, není známo. Obraz však byl krátce po osazení do kapličky ukraden. Po smrti Josefa Fockeho nechal do kapličky zhotovit nový obraz krejčovský mistr a kostelník Franz Petran. Pro tuto malbu již nebyla použita stará předloha a obraz již bezpochyby znázorňoval scénu Ecce homo. Nový donátor nechal místo osignovat dvojicí monogramů FP a JP, podle obou dobrodinců. Tehdy asi nad obrazem vznikla hluboká kaplice završená křížem, pro niž nechal obchodník se železem Alois Vatter vytvořit železná zamřížovaná dvířka. Tehdy byla u kapličky vybudována i kamenná lavička. Místo bývalo hojně navštěvováno zvláště o svatém týdnu v závěru období půstu. Lidé se u kapličky modlili často až do nočních hodin. Denně kolem kapličky procházelo zbožné procesí, která začínalo u kostela sv. Václava a Blažeje v Děčíně. Po pobožnostech u 14 zastavení křížové cesty, která v té době zdobila zeď kolem hřbitova u kostela, odcházeli poutníci na cestu Eccehomoweg a odtud pak scházeli ke kříži Habenkreuz u staré kovárny na břehu Labe, kde procesí končilo. Před 2. světovou válkou byl v kapličce umístěn obraz Ecce homo podle předlohy uida Reniho; není známo, zda šlo o obraz z doby obnovy Franze Petrana. - Pozemek s kapličkou patří městu Děčín.

Zdroj: Natálie Belisová: Skalní výklenky a kaple v Českém Švýcarsku