← kostel Zvěstování Panně Marii (Ostrov) kaple (Ostrov) →
21335 piaristický klášter

Opravené (známka 100) zděné kláštery

klášter
na Z okraji města

Má novou střechu. - Klášterní areál se rozkládá na západním okraji města. Areál, který se nachází v sousedství zámeckého parku, se nazýval také Posvátný okrsek. Jeho historie sahá do roku 1644, kdy byl položen základní kámen k první stavbě, pohřební kapli svaté Anny. Postupně zde vyrůstaly další stavby. Samotný klášter s gymnáziem (latinskou školou) založila v roce 1666 vévodkyně Anna Magdaléna, vdova po Juliu Jindřichovi Sasko-Lauenburském. Studovali zde chlapci z Ostrova i širokého okolí a vzešla odtud řada významných osobností, mezi nimi i hudební skladatel J. C. F. Fischer či fyzik a chemik J. Loschmidt. Po zrušení gymnázia v roce 1876 piaristický řád z Ostrova odešel a klášter začal sloužit dívčí internátní škole Sester křesťanské lásky, v níž studovala například také herečka Zita Kabátová. - Od 50. let 20. století sídlil v areálu vojenský útvar, za jehož hospodaření klášter zchátral a byl téměř zničen. Rozsáhlá rekonstrukce klášterního areálu v letech 2001 - 2007 obnovila vzhled těchto památek do takové míry, že to mnozí návštěvníci přirovnávají k zázraku. S výjimkou budovy kláštera (přeměněn na byty) se všechny stavby v areálu otevřely veřejnosti. - Pozemek s klášterem patří městu Ostrov.