← kaple (Kadolec) kostel sv. Václava (Kadov) →
21318 kaple Nalezení sv. Kříže s hrobkou hrabat Linckerů

kaple (hrobka)
na Z okraji vsi

pseudogotická, s úzkou věží

Střecha lodi s menšími dírami. Věž má střechu z rezavého plechu, chybí jí zakončení. Omítka je mírně poškozená. Zavřená. - Základní kámen ke stavbě pseudogotické kaple s hrobkou položil dne 25.4.1856 Klement Václav kníže Lincker z Lutzenwicku a jeho manželka Anna rozená de Arvay, majitelé zámku a panství Lnáře. Základní kámen je umístěn na východní stěně lodi kaple v ozdobném rámování a s aliančním erbem Linckerů a de Arvayů. Kaple byla dokončena a posvěcena v roce 1863. První pohřeb se v kapli konal po smrti Klementa Václava Linckera dne 22.6.1865. Kaple sloužila jako pohřební i pro následující majitele Lnář, svobodné pány z Lilgenau. - Pseudogotická kaple s hrobkou rodiny Linckerů je situována na západním okraji vsi na vyvýšeném místě nad hřbitovem. K hrobce vede cesta (silnice) spojující hřbitov s intravilánem vsi. Je postavena na obdélném půdorysu s trojbokým závěrem, orientovaná k západu. V ose vstupního východního průčelí je umístěn pseudogotický pravoúhlý portál s profilovaným ostěním, na který navazuje hrotitý tympanon zdobený reliéfním motivem kružby, trojúhelníkový nástavec zakončený velkou fiálou a lemovaný kraby, v ploše nástavce protažený čtyřlistý kružbový otvor lemovaný reliéfními trojlistovými kružbami. Portál rámují dva hranolové vyzděné sloupy ukončené v úrovni vrcholu nástavce portálu stříškami, čelní stěnu sloupů zdobí mělké vpadliny v podobě kružbového okna, vrcholová vpadlina oddělena římsou. Portál, uzavřený dvoukřídlými výplňovými dveřmi (kružbové výplně), je přístupný třemi širokými kamennými stupni, tvořícími schodiště. Zbývající plocha průčelí je hladká, ve vrcholu otevřená dvěma hrotitými okny se silným dělícím sloupkem, štukové ostění je opatřeno nátěrem imitujícím kámen. Průčelí ukončuje profilovaná korunní římsa, nad portálem je přetržená. Z římsy vyrůstá lichoběžníkový štít rámovaný obvodovou profilovanou římsou. Z líce zdiva štítu mírně vystupuje široký pás procházející středem štítu, prolomený hrotitým kružbovým oknem s dělícím sloupkem. Pás vytváří opticky spodní část zvonice vyrůstající z vrcholu štítu. Zvonice je v dolní části hranolová, v horní osmihranná, otevřená čtyřmi úzkými hrotitými prostupy. Zvonici ukončuje profilovaná podstřešní římsa, nesoucí osmihrannou oplechovanou jehlancovou střechu zakončenou kulovitou makovicí a křížem s motivem kružby v místě křížení ramen. Za průčelím je na obou stranách připojen obdélný rizalit, vytvářející dojem transeptu. Rizality kryjí prostor vstupní předsíně, ze které vede schodiště do krypty a na kruchtu. Východní stěny rizalitu člení v horní části hrotité okno s ústupkovým ostěním, v dolní části kruhové okénko s čtyřlistou rozetou. Jižní, respektive severní průčelí prosvětluje vysoké hrotité okno s rozestupujícími se špaletami a zkoseným parapetem (shodné s okny na boční stěně kaple). Průčelí volně přechází do trojúhelníkového štítu otevřeného úzkým hrotitým oknem a rámovaného profilovanou římsou, korunní římsa je pouze naznačena na okrajích. Nároží průčelí zesiluje na koso umístěný hranolový dvoustupňový opěrák, zakončený trojúhelníkovým štítkem s trojlistem. Oba stupně opěráku zdobí mělká vpadlina v podobě hrotitého okna. Výzdoba opěráků se opakuje i na stěnách lodi a závěru. Západní stěna rizalitu je hladká, nečleněná, ukončená profilovanou podstřešní římsou obíhající boční stěny i závěr kaple. Rizalit ukončuje sedlová střecha krytá taškami bobrovkami, stejně jako hrana štítu. Boční stěna kaple je tvořena třemi okenními osami oddělenými dvěma opěráky. Okna jsou vysoká, hrotitá, s rozestupujícími se špaletami a zkoseným parapetem. Stěnu ukončuje zmíněná římsa. Presbytář je zakončen trojboce, stěny jsou otevřeny shodným oknem jako boční stěny, nároží jsou zesílena opěráky. Sedlovou, nad závěrem valbovou střechu kryjí jednoduše kladené tašky bobrovky. Celá hmota kaple stojí na vysokém omítaném soklu vyrovnávajícím nerovnost terénu, sokl odděluje profilovaná římsa. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (16 spoluvlastníků).

Zdroj: pamatkovykatalog.cz