← kostel sv. Vavřince (Klobuky) kaple (Klokočov) →

V od vsi, u silničky

čtyřboká, kamenná neomítaná, natíraná

Bez dvířek, zařízená. - Stavbička o výšce cca 2,60 m, zakončená segmentovou římsou, má čtvercový půdorys, ve spodní polovině je hladká, v horní polovině se čtyřmi hlubokými nikami (původně s reliéfy světců) ukončenými konchou. Původní litý vrcholový kříž s Ukřižováním se nedochoval a při rekonstrukci byl nahrazen replikou. - Podle Josefa Václava Scheybala se jedná o jednu z nejstarších ukázek božích muk v regionu. Není vyloučeno, že se jejich funkce váže na trasu jedné z variant staré stezky z Turnova k Železnému Brodu. - Boží muka na Fialníku nechal vystavět na svém pozemku v roce 1832 rolník Kudrnáč z Vesce. V roce 1918 po vzniku Československé republiky byla poničena, zmizely sošky svatých a vrcholový kříž. Sousedé se je pokusili drobně opravit, konala se zde procesí a bohoslužby. Větší opravu božích muk provedl v letech 1935 - 1936 zedník František Brodský z Klokočí č.p. 50. Do roku 2014 bylo křoví okolo památky několikrát vysekáno dobrovolnými hasiči z Vesce a Klokočí, k opravě památky však nedošlo. V roce 2014 získala obec Klokočí finanční prostředky na restaurování památky od Ministerstva kultury ČR. Starosta Tomáš Opočenský se spojil se spolkem "Ochrana Klokočských skal", jehož členové provedli výřez náletových dřevin a terénní úpravy. Boží muka byla restaurována v roce 2014, v roce 2015 se jejich okolí pokusil zničit neznámý vandal. Spolek opět vše uklidil a napravil, v srpnu 2015 byla boží muka slavnostně požehnána a v roce 2016 pokračoval spolek v terénních úpravách a úklidu. V současné době vzniklo v těsném okolí božích muk veřejně přístupné odpočinkové místo. Jednou za rok se zde koná bohoslužba. Při příležitosti bohoslužby a případně i jiných slavností se do nik božích muk vrací obrazy svatých, které namalovala členka spolku Milena Zachařová. - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (Jarmila Vávrová z Klokočí).