← kaple (Neveklov) kaplička sv. Jana Nepomuckého (Nevězice) →

Poškozené (známka 233) zděné synagogy

v ulici Táborská, č.p. 24

Má novou střechu. Omítka je silně poškozená. - Jedná se o jednoduchou stavbu přibližně obdélného půdorysu s vystupujícím krátkým křídlem v jihovýchodním nároží. Delší osou je orientována přibližně ve směru sever - jih. Zdivo převážně kamenné, s příměsí cihel, omítané. Prosté, nečleněné fasády vykazují novodobé zásahy. Nečleněný obdélný vnitřní prostor bývalé svatyně je přibližně 6 m vysoký, v jihovýchodním rohu je dveřní otvor z nedochované tribuny do krátkého schodišťového křídla. Interiér je završen plochým stropem, s fabionem po obvodu. Pod opadávajícím novodobým nátěrem se objevuje starší dekorativní malba. Velmi zchátralé omítky nesou okrový nátěr. Valbová střecha s tzv. volskými oky je kryta bobrovkami. - Synagoga pochází ze 17. století, později byla upravována. - Pozemek se synagogou patří Židovské obci v Praze; v roce 2023 půjde na opravu stropu synagogy 600.000,- Kč z Česko - německého fondu budoucnosti.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz