← kostel sv. Jiří (Soběchleby) kostel sv. Petra a Pavla (Soběnice) →
21167 kostel sv. Marka

hřbitovní kostel
JV od centra města, mezi ulicemi Petra Bezruče a Nerudovou

Má novou šindelovou střechu, sanktusníky měděnou. - Kostel se nalézá jihovýchodně od historického centra Soběslavi za Černovickým potokem. - Jednolodní kostel s trojbokým presbytářem, severní sakristií s oratoří v patře, západní předsíní a osmibokou kaplí Panny Marie na jižní straně lodi. Kolem kostela se rozprostíral rozsáhlý hřbitov obdélného půdorysu, který má dnes parkovou úpravu. Na jeho existenci upomínají dvě raně barokní brány z roku 1651 na západní a severovýchodní straně bývalého hřbitova. - Kostel byl zbudován Franceskem de Carde roku 1650 na náklad soběslavského primátora Zachariáše Markovského. Roku 1651 byly postaveny vstupní brány na hřbitov, roku 1660 byla přistavěna na severní straně kostela kamenná kazatelna, roku 1729 byla přistavěna sakristie. Roku 1753 byla připojena jižní osmiboká kaple Panny Marie. Roku 1956 byl kostel restaurován. - Památkově chráněn od 3.5.1958. - Pozemek s kostelem patří městu Soběslav.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz