← synagoga (Postoloprty) kaple sv. Františka z Assisi (Postřelmov) →
21142 kaple Nanebevzetí Panny Marie

konec 18. století
v ulici Pod lipami

barokní

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Kaple z cihelného zdiva je situována na předzahrádce jedné z řady samostatně stojících usedlostí. - Je omítnuta hladkou vápennou omítkou okrové barvy, šambrány a římsy mají bílý nátěr. Stojí na čtvercovém půdorysu s průčelím k severovýchodu a půlkruhovým závěrem. Bohatě zdobené průčelí má segmentově tvarovanou nadedveřní římsu, která navazuje na boční šambrány, kanelování záklenku přechází do dvou volut. Na polosloupy v nároží, opatřené hranolovými hlavicemi, dosedá profilovaná korunní římsa, uprostřed segmentově prohnutá a přikrytá stříškou. Celé průčelí uzavírá hladký trojúhelníkový štít. Okna jsou rámována šambránou se záklenkem, nadokenní profilovaná a segmentově prohnutá římsa je protažená až k nároží. Jinak hladké boční průčelí a závěr zdobí profilovaná korunní římsa. Sedlová, v závěru dvoustranně zvalbená střecha, je kryta břidlicí. - Pozemek s kaplí patří obci Postřelmov.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz