← kaplička (Želešice) kaplička sv. Jana Nepomuckého (Želešice) →

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

na křižovatce ulic 24. dubna a 1. máje

trojboká

V roce 1495 postihl Želešice mor; na paměť obětí byla následně ve vsi postavena trojstranná boží muka jakožto morový sloup. Sloup nesl tři obrazy - sv. Rocha (ochránce před morem), sv. Floriána (ochránce před ohněm) a sv. Vendelína (patrona pastýřů). V roce 1832 byla boží muka opravena, byla nově nahozena a dostala nový nátěr. Tato oprava byla provedena bez přispění obce, peníze na ni vybraly zdejší ženy na památku požáru ze 17.5.1831, kdy vyhořela velká část vsi. Opravená boží muka byla znovu posvěcena dne 17.5.1832, kdy byla uspořádána požární slavnost a poté bylo vedeno procesí k božím mukám, "aby Bůh všemohoucí obecní prosby vyslyšel a obec požárního nebezpečí zbavil a odvrátil je od ní". - Dne 1.10.1920 byla kvůli modernizaci okresní silnice zbořena boží zbořena s odůvodněním, že stála příliš blízko silnice a překážela provozu. Modernizovaná okresní silnice byla zvýšena o 1,5 m a v oblasti božích muk byl postaven nový most s odpovídající vodní propustí. Ještě před demolicí starých božích muk byla 3 m jižně od nich postavena nová trojboká boží muka jiného tvaru, jež byla posvěcena dne 3.10.1920. Trojici obrazů pro nová boží muka věnoval rytíř Karl von Felbinger. - Nová boží muka byla podle pamětníků zbořena poté, co ves v roce 1975 postihly záplavy, které se prohnaly ulicemi Sadovou a 1. máje a značně obě ulice poškodily. Při rekonstrukci ulic byla boží muka odstraněna. - Pozemek, na němž boží muka stála, patří obci Želešice.

Zdroj: Bc. Roman Veselý, Obecní úřad Želešice