← kaple Nejsvětější Trojice (Uherský Brod) kaple sv. Václava (Uherský Brod) →
21086 kostel Mistra Jana Husa

československá husitská
gotický, přestavěn v 17. století
v ulici bří Lužů

Kostel Mistra Jana Husa, původně farní kostel sv. Jana Křtitele, je nejstarší sakrální stavbou ve městě. K původně gotickému kostelu byla přistavěna renesanční věž a v 17. století byl barokně přestavěn. V roce 1733 se farním kostelem stal kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie. Za josefínských reforem byl kostel v roce 1784 odsvěcen a přeměněn na skladiště. Od roku 1898 byl využíván jako muzeum. Až v roce 1920 jej získala Církev československá husitská, kostel byl zrekonstruován a dostal nové jméno po Mistru Janu Husovi. Kostel byl částečně poškozen při bojích na konci 2. světové války; po skončení války byl opraven. - Dvoulodní východo-západně orientovaná stavba se čtyřbokou věží na západní straně. Jižní fasáda jednoduchá, prolomená pěti nízkými půlkruhovými okny. Kněžiště s polygonálním závěrem členěno dvakrát odstupňovanými pilíři s armováním. Mezi nimi prolomena vysoká, půlkruhově zakončená okna, částečně zazděná, u některých z nich zachováno kamenné okenní ostění. Severní fasáda jednoduchá, na východní straně přístavek sakristie prolomen pravoúhlým oknem. Uprostřed stěny prolomen pravoúhlý vchod. Západní fasáda hladká, prolomená půlkruhovými okny a na jižní straně bočním vchodem. Horizontálně je členěna pouze korunní profilovanou římsou, která nese částečně za věží skrytý štít. Ve štítu jedno kruhové okno. Věž členěna římsami na tři patra. Rámována nárožními lizénami. V přízemí prolomen půlkruhově zaklenutý hlavní vchod a nad ním dvě okna. V prvním patře věže prolomena dvě obdélná okna na západní straně. Ve třetím patře prolomeno na každé straně po jednom polokruhovém okně a menší na jižní a severní straně. Věž zastřešena čtyřbokým stanem s makovicí a křížkem. Nad vchodem kamenná deska s nápisem: „Letha Panie 1589 w pondieli po Swatem Janie Krztiteli zalozieno gest toto dilo od M. Mikulasse Lorka“. Po levé straně vchodu deska s nápisem: „Leta panie 1782 dnie 27 záři usnula w panu statečná pani coze Fahla Witcowa at odpociwa v po...“ (dále nápis pod omítkou) V interiéru je presbyterium uzavřeno třemi stranami šestiúhelníku, zaklenuto konchou s výsečemi a jedním polem valené klenby s výsečemi. Hlavní loď zaklenuta valenou klenbou s výsečemi, vedlejší jižní loď křížovými klenbami s vytaženými hřebínky. Na klenbě hlavní lodi malby v rámech s tématy křtu Kristova, sv. Václava. Vedle triumfálního oblouku odkryty pozdně gotické fresky znázorňující pravděpodobně sv. Tomáše, na pravé straně potom kostlivce ukazujícího na nápis “Uderzi hodina tvoje”. Vnitřní stěny členěny pilastry s římsovými hlavicemi nesoucími průběžná kladí, nad pilastry vyložené. Stěna jižní lodi slouží jako hřbitov. - Pozemek s kostelem patří městu Uherský Brod.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz