← kaple sv. Terezie z Ávily (Favorit) kaplička (Ferdinandov) →
2107 kaple Navštívení Panny Marie

u silnice

se sanktusníkem

Zdivo potřebuje trochu natřít. - Kaple byla postavena roku 1839 a vybavena vším potřebným včetně zvonu (který je nyní v poboční kapli sv. Anny hornoměstského kostela a slouží jako umíráček). - Po vyhnání původního obyvatelstva z osady v letech 1945 - 1946 zůstala kaplička napospas vandalům, pastevcům dobytka, kteří ji využívali jako skrýš za špatného počasí, a myslivcům, kteří si z ní udělali posed. Kaple byla posléze v tak ubohém stavu, že jí hrozila demolice. Zachránilo ji její jedinečné umístění v krajině a zájem zdejší rodačky, řeholní sestry františkánky Assumpty, žijící v Opavě, která navázala kontakty s rodáky žijícími v Německu. S jejich finanční pomocí a díky práci dobrovolníků z Rýmařova, Horního Města, Skal a Stříbrných Hor byla kaple zvaná též „perla krajiny" opět zrenovována. V roce 1992 byla nově posvěcena. - Pozemek s kaplí patří církvi.

Zdroj: Slávek Veselý, Rýmařov