← kaplička (Klenovice) kaplička (Klentnice) →
21054 kostel sv. Bartoloměje

ve vsi

Sanktusník má novou měděnou střechu. Zdivo potřebuje místy spravit nátěr. - Kostel stál již nejméně od roku 1350. Dokládala to listina, která byla uložena v zámku Tovačov. Bohužel o osudu listiny se dnes neví. Stálo v ní, že papež Bonifác IX. (†1404) dával záruky klenovskému faráři Václavovi. - Kostel zažil po staletí mnoho různých pohrom. Z těch novějších to bylo např. roku 1848, kdy vyhořel s velkou částí městečka. Velká rekonstrukce se udála po 1. světové válce, tehdy byly pověšeny nové zvony a opraveny hodiny. Dne 1.5.1945 hodní část báně věže kostela ustřelil ruský tank; tehdy v okolí vsi probíhala poslední velká tanková bitva 2. světové války. Ještě než došlo k opravě báně věže, celý kostel v roce 1947 vyhořel; zůstalo stát jen obvodové zdivo. Po opravě byl znovu vysvěcen dne 29.8.1948 arcibiskupem Josefem Matochou. - Pozemek s kostelem patří církvi.

Zdroj: hrady.cz