2102 kostel sv. Maří Magdaleny

ve městě

V rekonstrukci; mimo věž a dvojici sanktusníků má novou střechu. Mimo levou stranu lodi a presbytáře má opravenou fasádu, levá strana lodi a presbytáře potřebuje natřít. - Kostel byl postaven za Ondřeje Hoffmanna z Grünbüchlu a Střekova v letech 1611 - 1612. Již 9. září 1659 do kostela udeřil blesk, takže shořela střecha. Do roka byl chrám obnoven a do nové věže byl roku 1702 vsazen pískovcový portál, kde je tato historie zaznamenána. - Hlavní oltářní obraz představuje obrácení sv. Maří Magdalény u stolu farizea Šimona. V roce 1786 jej namaloval Jan Kryštof Handke. Na levém bočním oltáři je další obraz od tohoto malíře; znázorňuje Pannu Marii Karmelskou, jak podává ochranný škapulíř Šimonu Stockovi.. Nad pravým bočním oltářem pak visí obraz sv. Šebestiána od Josefa Hübsche. Zvláštností tohoto kostela jsou dva chóry nad sebou, protažené do lodi až k bočním oltářům. Jsou dřevěné, zdobené ornamenty a výjevy z Poslední večeře Páně a křížové cesty. Autorem těchto děl je malíř Weintritt. Původní varhany byly malé, proto byly roku 1716 postaveny větší. Z druhých varhan dnes zbyla jen bohatě vyřezávaná a zlacená skříň. Nynější malé varhany byly zakoupeny roku 1953 z veřejné sbírky mezi místními obyvateli. Na kostelní věži původně visely tři zvony. Tyto byly zrekvírovány pro válečné účely v 1. i ve 2. světové válce. Nakonec zůstal jen jeden zvon. V červnu 2002 byly znovu uvedeny do provozu zrestaurované věžní hodiny. V 50. letech 20. století byly renovovány a zabezpečeny chóry. Opravy kostela pokračovaly s jistými obtížemi i za normalizace. - Pozemek s kostelem patří církvi; církev zorganizovala opravu kostela v využitím dotací od Ministerstva kultury ČR.

Zdroj: Rýmařovský horizont 23/2013