← kaplička (Říčany) kostel sv. Jakuba Většího (Řisuty) →
20990 kostel sv. Petra a Pavla

ve vsi

Mimo věž má novou střechu. - První zmínka o kostele pochází z roku 1349; jeho umístění ovšem bylo odlišné, stál v místě pomníku padlým. Po několika požárech byl ve velmi špatném stavu, takže i přes částečnou opravu v roce 1736 došlo ke zřícení části zdiva. - Základní kámen nového pozdně barokního chrámu byl položen v roce 1754, kvůli nedostatku finančních prostředků byl dokončen a vysvěcen až v roce 1763. - Jedná se o jednolodní kostel s pravoúhle zakončeným kněžištěm a hranolovou věží ve východním průčelí (chrám není orientován). Roku 1865 byla upravena věž a sakristie, k rozsáhlým opravám došlo v roce 1948, neboť byl na konci 2. světové války výrazně poškozen. - U původního kostela se nacházel hřbitov, který byl zrušen v roce 1879. - Pozemek s kostelem patří církvi.