← (Bedřichovice) kaple (Bedřichovice) →

Zaniklé (známka 600) zděné zvoničky

zvonička
na návsi, v Lípové ulici

Není známo, kdy přesně byla zvonička postavena, byl v ní zachován letopočet 1824, zřejmě tehdy byla postavena či opravována. – Někdejší kronikář Bedřichovic, pan Petr Vaňáček, a tiskař, pan Josef Vaňáček, o zvoničce uvádějí následující: „Zvonička stávala před domem č. 29 (dnes křižovatka ulic Lípová a Studýnky). Ke zboření došlo dne 6.8.1933, po schválení Okresním úřadem v Brně. Kameniva bylo užito do základů nové kaple. Byla čtvercového půdorysu, asi 4 x 4 metry s nízkou jehlancovitou vížkou s taškovou střechou, zakončenou dvojramenným křížem. Uvnitř byl dřevěný kříž s Kristem ze železného plechu. V krovu byl zavěšen jeden zvon. Kaple měla jedny dveře obrácené k východu, které se nezamykaly, výška stavby činila 10,5 metru. Při bourání byl údajně nalezen kámen s letopočtem 1500 (nedoloženo). V krovu zvoničky vydlabán letopočet 1824 (stavba? oprava?). - Nová kaple na návsi: stavba byla zahájena dne 1.8.1934, návrh arch. František Ryšánek, stavitel Antonín Sedlák (oba ze Šlapanic). Dne 6.4.1935 byla stavba dokončena a dne 2.7.1935 vysvěcena modřickým děkanem P. Josefem Šťastným za asistence kněží okolních farností.“ - Zvonička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1826. - Pozemek, na němž zvonička stála, patří městu Šlapanice.

Zdroj: Josef Kopecký, Městský úřad Šlapanice