← židovský hřbitov (Nosetín) kaple Panny Marie (Nouzov) →
20957 kostel sv. Jakuba Většího

poprvé zmíněn 1345
ve vsi

Věž má novou měděnou střechu. Věž má opravenou fasádu, zdivo lodi místy potřebuje opravit nátěr. - Počátky kostela lze datovat do období kolem roku 1300, poprvé je zmiňován v roce 1345. Na přelomu 13. a 14. století zde vznikl malý jednolodní kostelík, k němuž byla ve 2. polovině 15. století přistavěna mohutná věž a zároveň byl chrám opevněn kamennou hradbou s baštou. Po roce 1667 byl po požáru zrekonstruován, bylo postaveno zděné zvonicové patro věže (původní dřevěné shořelo). Někdy v pozdější době došlo k zásadní barokní přestavbě kostela, bylo zbořeno původní kněžiště a k původní lodi a věži byla přistavěna nová loď s presbytářem. V původní lodi byla ve 2. polovině 18. století vybudována hudební kruchta, v téže době vznikla i předsíň v západním průčelí. V roce 1857 byla postavena sakristie. Kostel byl poškozen při bojích v závěru 2. světové války na jaře 1945; následně byl opraven. - V opevněném areálu kolem kostela se nachází hřbitov. - Pozemek s kostelem patří církvi.