← kaple sv. Michala (Bukovina) kostel sv. Jana Nepomuckého (Bukovno) →
20952 kostel Panny Marie

Polozřícené (známka 500) zděné kostely

hřbitovní kaple
v JV části vsi, na bývalém hřbitově

Na jižním okraji obce se na výšině nad návsí nachází areál zrušeného hřbitova se zříceninou pozdně románského kostela ze 13. století. Z orientované jednolodní stavby se dochoval presbytář, spodní část severní strany vítězného oblouku a při čelní zdi torzo valené klenby. Presbytář je vystavěn z kamenného zdiva kladeného v líci zdiva do pravidelných řádků z hrubě opracovaných pískovcových bloků, doplněných menšími kameny. Na bočních zdech se dochoval výběh klenby vyskládané z plochých kamenů. V místech, kde lze předpokládat loď kostela, je zdivo ukončeno hladkým lícem. Na severní a východní zdi presbytáře se dochovaly zbytky interiérové vápenné hlazené omítky s fragmenty ornamentální nástěnné malby provedené v okrové barvě. - Ves Bukovinka se poprvé připomíná roku 1283, kdy ji Hartman z Holštejna daroval spolu s kostelem premonstrátskému klášteru v Brně - Zábrdovicích. Klášternímu statku ve Křtinách náležela ves až do zrušení patrimoniální správy. Kostel byl před rokem 1475 obnoven, v letech 1670 až 1690 měl tři oltáře, pozlacený kalich a dva zvony. V roce 1772 kostel vyhořel a byl nahrazen nedalekou novostavbou kostela Nanebevzetí Panny Marie. - Pozemek s torzem kostela patří církvi.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz