← kostel sv. Jana Křtitele a sv. Václava (Ostrovačice) kostel sv. Jana Křtitele (Ostrovec) →

Opravené (známka 100) dřevěné zvoničky

zvonička
na návsi

Má novou šindelovou střechu. - První historický zápis o zvoničce v dějinách Ostrovánek říká: "Asi v roce 1795 byla uprostřed obce postavena dřevěná zvonice pokrytá slámou. Z památkových budov nejpřednější místo zaujímá ne ani tak stářím, ale svojí rázovitostí dřevěná zvonice jindy slámou dnes papírem pokrytá. Takových zvonic dřevěných již dávno není široko daleko v širokém okolí. Stojí u potoka před domem č. 25. Tento nový zvonek nyní zavěšen, měl velice jemný hlas. Žádný zvonek v okolních obcích nebyl slyšet daleko, jen zvonek náš měl reliéf panny Marie a dole nápis Alois Lichtenštejn za 20 zlatých. Vážil 40 kg. Zvonička byla nejdůležitější stavbou obce. Oznamovali se s ní pohřby, byli u ní duchovní cvičení, její zvon byl pak v dubnu roce 1917 odevzdán pro potřeby válečné a naposled se s ním zvonilo při pohřbu, když zemřel 23 letý Jan Slepánek z č. 44, který přišel z 1. světové války, byl zedník a hudebník a pro svoji povahu byl u všech oblíben. V červnu 1918 byl pověšen nový ocelový zvon od Františka Pelikána a Jenovéfy Novákové č. 8. Historie této zvoničky pak končí v sobotu 17. dubna 1931 tedy po 136 letech, kdy byla údajně úmyslně zbořená a zvonek z ní zavěšen na nové kapli." Zvonička byla zbořena poté, co byla ve vsi v roce 1929 postavena kaple sv. Václava, jež byla posvěcena v roce 1931. - Repliku zvoničky nechal v roce 2019 ve vsi postavit Ing. František Zapletal. - Pozemek se zvoničkou patří obci Ostrovánky.

Zdroj: Ing. František Zapletal