← kaple Nejsvětější Trojice (Přívoz) synagoga (Přívoz) →

u křižovatky ulic Zákrejsova a Arbesova

Nejstarší kaple v Přívoze, postavená před rokem 1833, stávala na severním okraji hřbitova, přibližně v místech, kde ústí dnešní Jungmannova ulice do ulice Zákrejsovy (na souřadnicích 49.852678, 18.273106). Uvnitř byl zavěšen obraz Panny Marie. V roce 1880 ji nahradila nová novorománská kaple Panny Marie postavená na pozemku rolníka Ludvíka Prokopa cca 25 m severovýchodním směrem od místa původní kaple; majitel věnoval farnosti část svého pozemku pro výstavbu kaple "na věčné časy". Proto se kapli říkalo i „U Prokopů“. - Kaple měla rozměry cca 2 x 2 m, zdivo bylo z omítaných pálených cihel, střecha byla kryta dehtovým papírem. Ve dveřích bylo okno z obyčejného skla. Strop byl rovný. Uvnitř byla na malém oltáři socha Marie s Ježíškem. - Majitelem kaple byla farní obec přívozská. - Do kaple se původně vstupovalo z boku; v roce 1906 byla přestavěna a získala nový vstup z ulice. Kaple byla zbořena počátkem 80. let 20. století kvůli stavbě panelového sídliště; na místě kaple ale nic nestojí, je zde chodník. - Původní kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1833. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Ostrava.

Zdroj: PhDr. Martin Juřica, Archiv města Ostravy