← kaple sv. Prokopa (Čehovice) kaplička (Čejkovice) →

(snad kolem 1805), nová 1935
na Z okraji vsi

Omítka je mírně poškozená. Bez dvířek, zařízená. - Autor místní kroniky se domnívá, že kaplička byla postavena v době napoleonských válek, okolo roku 1805, snad i na místě bývalého pohřebiště. Místní lidé jsou téhož názoru. Proti těmto spekulacím však hovoří mapy vojenského mapování, protože na nich se záznam o této památce objevuje až ve třetím vojenském mapování. Ani v indikačních skicách Stabilního katastru z roku 1826 není kaplička zakreslena. Dne 23.4.1935 se podle zápisu v obecní kronice kaplička zřítila. Důvod zřícení uveden není, pravděpodobně to bylo kvůli špatnému technickému stavu památky. Ve své původní podobě (odlišné od dnešní) to byla zděná stavba na čtyřech nožkách s nikou v horní části, kde stála soška, pravděpodobně Panny Marie. Do nynější nepůvodní podoby boží muka v roce 1935 znovu postavili „Anton Flösßler zedník z č. 86, August Skřivánek stavební polír ve výslužbě z č. 69, jako pomocní dělníci Johann Jandl z č. 67 a Anton Czernohorsky z č. 70.“ - Pozemek s kapličkou patří městu Rousínov.

Zdroj: Lucie Flochová: Drobné sakrální památky na katastru města Rousínov