← židovský hřbitov (Rousínov) kaple (Rousovice) →
20883 kaple sv. Floriána

v Trnečkově ulici, na křižovatce

Kaple byla obdélná (2 x 3 m), stěny byly členěny plochými lesenami. Nad oběma průčelími byly nízké hladké trojúhelníkové štíty, střecha byla sedlová. Vchod v průčelí byl ukončen stlačeným obloukem. Bez oken. Uvnitř byl na malém oltáři starobylý obraz sv. Floriána. Na podstavci oltáře byl dvouhlavý orel, který měl nad hlavou letopočet 1731 a na prsou písmena CVI (císař Carolus VI.). - Kaple byla postavená v roce 1731. V roce 1932 oznámil obecní úřad v Rousínovci svůj záměr rozšířit silnici ve vsi. Žádali proto památkový ústav v Brně o souhlas se zbořením nebo přemístěním kaple. Památkářům obec napsala, že „místo staré kapličky, bude-li nezbytně nutno ji zbořiti z důvodu bezpečného provozu na silnici, bude na vhodném místě postavena kaplička nová, která by nahradila ztrátu, vzniklou zbořením kapličky staré.“ Dále obec uvedla, že nová kaple nemusí být přesnou kopií původní kaple, ale je nutné, aby byla vzhledná a umístněním zapadala do osady. Odpovědí památkářů však bylo důrazné doporučení kapli zachovat s tím, že "zničení originálu nenahradí pouze vnějšková kopie.“ Památkáři také upozornili na mnohem ostřejší a nepřehlednější zatáčky ve vsi a také na to, že jen disciplína řidičů předejde srážkám. Korespondence mezi obcí a památkáři ohledně možnosti zboření kaple pokračovala až do roku 1939, kaple však tou dobou byla již pravděpodobně zbořena, jako datum jejího zboření se totiž uvádí již rok 1932. Žádná její náhrada nebyla ve vsi postavena. - Za kaplí stála dvojice lip, levá z nich stojí dodnes. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1826. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Rousínov.

Zdroj: Lucie Flochová: Drobné sakrální památky na katastru města Rousínova