kaple (Radeč) →
20858 kaple sv. Michala

v ulici V Radčicích, blízko křižovatky s ulicí Jilmová

Kaple podle historických pramenů stála již v roce 1795. Ve staré obecní knize účtů Gemeinde Rechnung Ratschitz, která je dnes uložena v Archivu města Plzně, se podrobně píše, kolik a komu bylo zaplaceno za opravu této kaple. Například malíři pokojů Norbertu Církovi bylo zaplaceno za vymalování celé kaple a sošek uvnitř 9,13 zlatých. Od roku 1850, kdy byla na návsi postavena nová Mariánská kaple, nebyla tato kaple udržována, a postupně chátrala. Zbořena byla asi po roce 1900 kvůli rozšiřování dnešní ulice V Radčicích. Při výkopových pracích pro vodovod v roce 1973 byly objeveny základy kaple. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Správě a údržbě silnic Plzeňského kraje.

Zdroj: krizkyavetrelci.plzne.cz