kaple (Pusté Žibřidovice) →
20854 kostel sv. Anny

Ostatní (známka 112) zděné kostely

v JV části vsi, na hřbitově

Krov má být silně napaden dřevomorkou. Zdivo potřebuje místy opravit nátěr. - Původní dřevěný kostelík, vystavěný zdejšími horníky a uhlíři, se zde poprvé připomíná v roce 1350, zanikl po roce 1677. Současný římskokatolický kostel byl vystavěn v letech 1680 - 1690 za přispění Františka Antonína Berky z Dubé, pána Rychmburku (znak je na portále kostela) je zděný ze smíšeného zdiva v raně barokním slohu. Od té doby proběhlo mnoho úprav a přestaveb. Barokní úpravy byly provedeny roku 1763, kdy vznikl typický průčelní barokní štít, v uvedeném roce byl kostel opraven zásluhou hraběte Filipa Kinského. Další významnou přestavbou kostel prošel roku 1883. V letech 1995 - 1997 proběhla rozsáhlá generální oprava kostela, byla opravena střecha včetně klempířských prvků a nátěrů plechových částí a byla provedena nová vnější fasádní omítka. Další opravy proběhly v létech 2003 až 2004.