← kostel sv. Floriána (Kozmice) zvonice (Kozojedy) →
20831 kostel sv. Václava

Poškozené (známka 334) dřevěné kostely

na J okraji vsi, na hřbitově

se sanktusníkem

Roubené omítané zdivo kostela je staticky narušené, zvenčí je na některých místech podepřeno dřevěnými břevny. Omítka je zčásti osekána. - První zmínky o kostelu pocházejí z roku 1368. Římskokatolický filiální kostel svatého Václava dnešní podoby byl postaven v roce 1689. V roce 1718 byl opravován. V roce 1803 byl kostel omítnut. V roce 1913 byl rekonstruován na popud Musejního spolku v Novém Bydžově. - Orientovaná jednolodní dřevěná stavba obdélníkového půdorysu s trojbokým závěrem, kruchta je částečně podepřená deseti sloupy. Střecha strmá valbová krytá šindelem se sanktusníkem s jehlanovitou stříškou. Vazní trámy hambálkového krovu přesahují stěny kostela a jsou podepřeny řezbou zdobenými dřevěnými krakorci. K severní stěně presbytáře je přistavěna zděná čtvercová sakristie. K jižní straně lodi je přisazena roubená síň. K výstavbě byla použitá dubová prkna (trhanice) o síle 20 - 25 cm, šířce kolem 50 cm do délky 10 m. Interiér je barokní z let 1718 - 1722. Strop lodi je prkenný, kazetový s polychromovanou malbou s renesančními motivy. Polychromií je zdobena kruchta a lavice. Půlkruhově klenutý vítězný oblouk má rozpětí 5,65 m, je přepásán řezaným sponovým trámem na němž je nápis s chronogramem 1689 (latinsky: PropItIVs sIs JesV popVLo qVI tVo, CrVore reDeMptVs est, česky: Milostiv buď, Ježíši, Iidu, jenž tvým utrpením vykoupen jest). Hlavní oltář je z roku 1722 se sochami českých patronů nese obraz sv. Václava, nástavec zdobí obraz Navštívení Panny Marie. Boční portálové oltáře jsou z roku 1718. Na epištolní straně se nachází oltář s obrazem sv. Antonína Paduánského, na evangelijní straně je boční oltář s obrazem sv. Jana Křtitele. Kazatelna z roku 1722 je zdobená řezbou čtyř evangelistů. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2024 půjde na opravu statiky zdí kostela 800.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.